< Terug

Oktober in de moestuin

In oktober is de grond nog ‘septemberwarm’. Groenten en fruit groeien dus nog een tijdje door of nemen indien je ze nu zaait of plant al een flinke start richting 2017 ...

 

In oktober is de grond nog ‘septemberwarm’. Groenten en fruit groeien dus nog een tijdje door of nemen indien je ze nu zaait of plant al een flinke start richting 2017.

Rood wint van groen
Laat de laatste tomaten, paprika’s, pepers en andere zuiderlingen zo veel als mogelijk profiteren van zonnewarmte. Zo krijgen ook zij smaak en kleur. Verwijder bladeren die rond de vrucht hangen, zonder daarbij de plant kaal te plukken. Een voldoende hoeveelheid blad blijft nodig voor bladgroenverrichting.

Snijbloemen tussen groenten
Plant vroegbloeiende tulpen in je tuin. Ze kunnen op een enkel rijtje of vrij uitgestrooid op een veldje. Combineer eventueel enkele soorten en kleuren zodat je in april – mei volop snijbloemen kan plukken/snijden. Na de bloei rooi je de tulpenbollen en komt het veldje terug vrij voor groenten of een eventueel volgende snijbloem. Dahlia’s bijvoorbeeld!

Experimenteer met look
Splits eens enkele lookteentjes van een lookbol en plant die in de tuin. Doe het op dezelfde wijze als je ui of sjalot plant; de grond wat loswerken, een klein gaatje maken, de bol in de grond stoppen en zijdelings aandrukken. Look mag enkele centimeters dieper geplant; zelfs helemaal onder de grond zitten. Nog dit najaar begint hij te groeien. Echt de hoogte ingaan en een nieuwe bol vormen doet hij pas tegen volgend jaar juni.
Keukenlook is niet steeds de sterkste groeier. In tuincentra vind je heuse plantlook. Combineer eventueel witte, roze en rode variëteiten.

Groen tegen onkruidgroei
Zolang de grond nog ‘septemberwarm’ is, kan je nog spinazie en winterpostelein zaaien. Gebruik ze eventueel als hulpje om onkruid weg te houden. Het zijn snelle groeiers die de grond perfect sluiten. Andere, echte groenbemesters die je ook nog kunt zaaien zijn veldboon, winterrogge en winterwikke. Mogelijk moet je wel (bos-)duiven op afstand houden. Veel kans dat zij de zaden komen oppikken.

Fruit zweet !
Breng appels en peren, maar ook pompoenen niet direct naar de kelder of tuinberging. Laat ze eerst enkele dagen ‘uitzweten’ op een luchtige plaats. Geef ze voor het in huis halen nog een laatste check-up. Haal er gekneusd en gekwetst fruit uit; veel kans dat het gaat rotten en ook andere vruchten aantast.

Meeëters gezocht
Laat afgevallen appels en peren niet langer dan nodig. Na enkele dagen zetten er zich schimmels op vast die het volgende jaar de gezondheid van fruitbomen ondermijnt. Afgevallen fruit kan je –met mondjesmaat- voeren aan kippen en andere neerhofdieren, maar ook composteren. Ga ze vooraf te lijf met een spade of snij ze op een ander manier in stukjes; Meng tussen gras- en ander groenafval.

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist


< Terug