September: kruiden bewaren in een bloembak

September: kruiden bewaren in een bloembak

Ook in de winter kan je kruiden plukken. Zelfs aan je achterdeur en op je terras of balkon. Plant ze in een bloembak of pot.  Heel wat kruiden krimpen nu in. Ze bereiden zich voor op de winter. Denk bieslook dat zijn smakelijke stengels meer en meer laat slap hangen om ze tenslotte te laten verwelken en zich terugtrekt in de grond. Gelukkig zijn er ook wintergroene kruiden. Ze in volle winter ver van je keukendeur gaan zoeken is geen probleem. Zet ze daarom in bak of pot.

Voor terras of balkon
Neem een goed grote pot of bak.Leg onderin een draineerlaagje dat ervoor zorgt dat alle teveel aan water vlot kan ontsnappen.
Vul met kruidengrond of meng zelf gewone potgrond met ongeveer een derde zand. Meststof toevoegen hoeft niet.
Combineer tijm, salie, rozemarijn, lavendel en laurier in een pot. Geef water en laat enkele weken op een zonnige plek in de tuin op krachten komen.

In de tuinserre
Ga voor een plantvriendelijk vullen van pot of bak of het voorbereiden van een geschikt plekje op tablet of in volle grond. Splits een stukje munt, oregano, zuring en zelfs lavas af en plant het in de pot of bak. Geef water en zorg de komende weken voor het meest zonnige en warme plekje dat maar mogelijk is. De planten sterken zich aan en gaan -bedrogen en wel- nog wekenlang voor vers smakelijk blad.

Onder de grond
Splits een portie mierikswortel af van de plant uit je kruidentuin, wring de bladeren ongeveer 5 cm boven de wortelhals af en ‘plant’ de wortel in een emmer met zand. In de tuinserre komt de mierikswortel nog even in groei, maar waar het je echt om te doen is, is het bereikbaar zijn van de wortel in volle winter terwijl de grond buiten steenhard is van de vrieskou. Ook tuinwortels, prei en knolselder bewaar je op deze manier perfect tot ver in de winter.