< Terug

September in de moestuin

Blijf genieten van je moestuin. Zaai en plant groenten die je nog deze winter kunt oogsten. Geef ondertussen onkruid en lastige beestjes het van je over te nemen. Verwen vlinders met een fruitbuffet.

 

Blijf genieten van je moestuin. Zaai en plant groenten die je nog deze winter kunt oogsten. Geef ondertussen onkruid en lastige beestjes het van je over te nemen. Verwen vlinders met een fruitbuffet.

Zaaien en planten
Nog dit jaar te oogsten, maar dan nu wel te zaaien zijn Japanse mosterdkool of mizuna en veldsla. Voor winterspinazie wordt het kantje voord, maar oogsten in volle winterperiode moet nog net lukken. Idem voor winterpostelein. Heb je een serre zaai dan nog snel snijsla en worteltjes en plant nog wat koolrabi.
Nu nog winterprei planten in de tuin laat je verse prei oogsten tot midden mei.

Sla zonder blad
Laat herfstblad van bomen en struiken je sla, slamix, veldsla, spinazie en andere bladgroenten niet verknallen. Zet er het frame van je tuintunnel of minserre overheen en dek af met een vogelnet. Zo kan neerdwarrelend blad van bomen en struiken ze niet verstikken en blijven ze lang ongestoord doorgroeien. Ze hoeven dan zelfs amper schoongemaakt voor gebruik. Afdekken met folie kan ook, maar prikkelt mogelijk tot te snelle groei en zelfs doorschieten.

Fruitbuffet voor vlinders
Afgevallen fruit trekt heel wat vlinders aan. Wil je hen beter observeren, prik dan een beschadigde appel op een stokje en zet dat tussen bloemen. Appels, peren en zelfs pruimen die op de grond liggen vormen ook een lekker hapje voor egels! Raap ze dus niet allemaal op. Verwijder wel altijd rot fruit, zo voorkom je schimmelaantastingen die de oogst van het volgende jaar in gevaar brengen.

Propere compost
Drop alleen zuiver groenafval op de composthoop. Hou bij het schoonmaken van je tuin onkruid en zieke plantendelen weg van ander groenafval. Onkruidzaden en woekerende wortels zetten zich niet om tot compost, net zomin als schimmelsporen zich bij gewoon thuiscomposteren laten neutraliseren. Geef dit soort tuinresten mee met de GFT-container of breng ze naar het recyclagepark.

Slakken nu bestrijden !
Ook al zie je amper schade, bestrijd slakken! Exemplaren van allerlei grootte verbergen zich onder blad- en groenresten, zelfs onder tegels van het tuinpad. Laat je ze ongemoeid dan leggen ze de komende weken eitjes die probleemloos de winter overleven en in het voorjaar zorgen voor een nieuwe invasie bladverslindende gluiperds. Gebruik alleen ecologische slakkenkorrels! Zij doden de slakken, zonder dat je zelfs ook maar een dood beestje vindt en  brengen de gezondheid van andere tuindieren absoluut niet in gevaar.

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist


< Terug