September is onvermijdelijk een al wat koudere maand. Gelukkig kunnen we terugvallen op een rijke oogst, vaak zelfs de plant nog prikkelen tot een tweede oogst. En waar dat niet lukt zaaien najaarslekkers.
Voorzichtig met Nieuw-Zeelandse spinazie. Nieuw-Zeelandse spinazie is een heerlijke groente. Je kan wekenlang verse blaadjes blijven plukken, als je de top van de plant en eventuele zijtakken maar ongemoeid laat. Staat de plant in bloei, dan heb je kans dat volgend jaar nieuwe planten spontaan de kop opsteken. Het spaart je zorgen; Nieuw-Zeelandse spinazie is namelijk een moeilijke kiemer. Drie weken kan het duren vooraleer de zaden tot leven komen.
Tweede leven voor spinazie en veldsla. Ga je voorzichtig tewerk bij het oogsten van gewone spinazie, dan kan ook die gaan voor een vervolgoogst. De afgeknipte planten gaan namelijk terug in groei, met flink grote bladeren. Nadeel is wel dat tussen het nieuw blad steeds wat oude stengels zitten. In de keuken is het dus uitkijken. Idem voor veldsla. Knip de roosjes kort af en ook hier kan je vervolgoogst verwachten.
Broccoli geeft tweede oogst. Test het zelf uit. Snij de grote groene broccoli uit de plant met een zo kort mogelijk steel en laat verder ongestoord verder groeien. Op de oude bloemsteel komen secundaire knoppen tot ontwikkeling die nieuwe, kleine broccoliroosjes vormen.
Zaai nieuwe bladgroenten. September is nog een ideale maand voor het zaaien van spinazie, veldsla en mizuna of Japanse mosterdkool. Kies voor late- of najaarsrassen. Onder glas en in de serre kan je nu snijsla zaaien. Oogsten kan rond het einde van het jaar. Ook tuinwortelen mogen onder glas gezaaid. Begin volgend jaar zijn ze klaar om te oogsten.
Probeer winterpostelein. Zeker doen! Het is een gemakkelijke groeier en vooral een smakelijke bladplant. Ze kan gemengd in salade om die een zomerfrisse smaak te geven, gemengd onder aardappelen voor een puree of verwerkt tot soep. In eigen huis gebruiken we winterpostelein wel eens vaker als variant voor waterkers, ondermeer voor heerlijke pesto. Zaaien kan nog de gehele maand. Winterpostelein is niet alleen lekker, maar overleeft ook moeiteloos de winter. Daarmee is het ineens een prima en veelzijdige bodembedekker.
Liever geen herfstblad op bladgroenten. Ligt je moestuin in de schaduw of in de buurt van grote bomen, bescherm je bladgroenten dan met vogelgaas tegen het ondergestopt raken door herfstblad. Op zich kunnen de meeste bladgroenten daar wel tegen. Een propere oogst vraagt echter minder werk in de keuken en ziet er eens zo smakelijk uit.
Stel koriander en citroengras veilig. Liefhebber van koriander? Zaai dan snel nog enkele potjes die je op een beschutte plaats de kans geeft te kiemen en te groeien. Citroengras dat je de kans gaf om de zomer in de tuin door te brengen, plant je vanaf nu beter in een pot. Zodra de temperatuur naar onder duikt, verhuis je de plantjes naar de tuinserre of binnenshuis. Citroengras houdt namelijk van warmte. Kouder dan 10° Celsius bevalt de plant niet echt.