Geef uw tuin aan de vlinders

/ Magische Tuinen » tuininfo » Geef uw tuin aan de vlinders
Geef uw tuin aan de vlinders

Geef uw tuin aan de vlinders

Dagvlinders in hun fraaie pakjes zijn als het ware vliegende bloemen. Ze wagen zich niet gauw in het open veld met zijn vele gevaren. Waar ze wel van houden zijn zonnige tuinen met een wirwar van gewassen.
Vlinders flaneren graag langs fleurige borders. Daar vinden ze ook nectar in overvloed. In opgepoetste tuinen met een strakke vormgeving voelen ze zich veel minder thuis. Nette tuinen bieden hen geen uitwijkmogelijkheden, geen dorre bladeren en borderruïnes waarin de poppen zich kunnen verschuilen, geen winterschuilplaatsen in snoeihout en takkenbossen. Hoge breedkruinige bomen zijn voor hen ideale oriëntatiepunten. Wie vlinders wil zal natuurlijker moeten tuinieren, chemische meststoffen en insecticiden tot een minimum moeten herleiden en de tuin wat ruiger laten.
Om het helemaal ideaal voor ze te maken, moet je waardplanten in je tuin hebben. Dat zijn planten waarop vlinderrupsen zich tot vlinder ontwikkelen. Wie vlinderrupsen wil, kan op een afgelegen en verlaten plekje in de tuin netelbosjes laten staan. Ook andere wilde planten zoals look-zonder-look en pinksterbloem, wilde grassen met hun slanke aren, wegedoorn en meidoorn zijn prima ‘rupsenplanten’. Erger je niet te fel wanneer de rupsen van het koolwitje een witte kool uit de moestuin een lekkernij vinden of zich te vlinder vreten aan de vrolijke Oost-Indische kers.
Ivo Pauwels