Tuintips voor juli

Tuintips voor juli

De julituin is nu al in kleur. Dit is de maand van de vuurpijlen, het duizenblad, de langbloeiende pensetemons en diascia’s, de anjers en hoge phloxen. De zomerperken krijgen nu een echte intensiteit. Vlammend rood, goudgeel, en eigenlijk alle felle kleuren van het kleurenpalet, reflecteren de zonnegloed in deze warmste maand van het jaar. Dit is de maand om uit te rusten, om te genieten van de weelderige borders en de heerlijke zomergeuren van uw tuin. Vang al deze geuren door uw julietuin vol te zettten met aromatische planten.

Zomercombinaties
Borders waarin één, twee of hooguit drie kleuren voorkomen hebben een speciale aantrekkingskracht. Met kleuren valt eindeloos te expirementeren. Witte tuinen, zoals de tuin van Sissinghirst in Engeland, staan tegenwoordig sterk in de belangstelling. Maar combinaties van blauw en wit in allerlei schakeringen is een variatie op een vertrouwd thema. Met een uitgekiende plaatsing en combinatie wordt een nieuw terrein betreden. De laatste jaren zagen we veel lichte pasteltinten in tuinen. Teruggrijpen naar fellere kleuren vormt dus een nieuwe uitdaging. Borders met felle kleuren zijn weer populair en wanneer u felgekleurde eenjarigen naast vaste planten zet, staat uw tuin echt in lichterlaaie.

Bomen en struiken
Geur blijft in juli ook een dominante factor bij bloeiende bomen en struiken. Heerlijk geurende kamperfolie, zoals de gewone ”Lonicera periclymenum”, een aromatische lavendel of een ananasbren ”Cytisus battandieri” zijn wel geschikt voor elke tuin.

Rondom de vijver
Meer nog dan in andere seizoenen kunnen we ons nu rond de vijver laven aan de uitbundige bloei van grote aantallen varens, hosta’s, rietsoorten, bloeiende spirea’s, daglelies (hemerocalissen) en laatbloeiende irissen.

De moestuin
Uien en sjalotten kunnen nu bijna geoogst worden, maar eerst moet u het loof plat leggen om te voorkomen dat de uien zich uitzaaien en om ze optimaal van het zonnelicht te laten profiteren. Ook de aardbeienbedden vragen onderhoud. Fruitbomen moeten nu gesnoeid worden. Zaai weer rode bieten, zomersla, radijs, lenteuitjes en spinazie. Juli is de beste maand om de eenvoudige vermeerderingsmethode toe te passen. Maak een verticale snede tot in de kern van de plant, net onder een vertakking op een ondertak. Buig om, bedek met aarde en stamp goed aan. Het uit einde van de scheut moet naar bovenwijzen. Als de aflegger wortels heeft, kunt u hem uitplanten