Tuintips voor juni

Tuintips voor juni

Juni is de maand van al de wonderlijke en geurende rozen, watervallen van clematissen en borders met een overvloed van uw lievelingsbloemen zoals campanula’s, delphiniums, irissen, papavers en viooltjes. De lastige tuinklussen maken nu plaats voor routinewerk. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, bieden de borders niet alleen een nette aanblik maar zo verlengt u ook de bloeiperiode. Een gemaaide gazon en bijgeknipte randen vormen een perfect decor voor de bloemweelde. Voorjaarsbloeiende vaste planten, die u tot de grond hebt gesnoeid, krijgen nu in snel tempo fris, nieuw blad en misschien later nog enkele bloemen.

Een rozenmaand
De sensuele rozen bevestigen dat de zomer is aangebroken. Zoals met:
Moderne struikrozen. De combinatie van een Rosa ‘Mary rose’, met winterharde geraniums en geurige viooltjes illustreert dat de moderne struikrozen goed in een tuinontwerp kunnen worden opgenomen.
Oude struikrozen met als naam: Gallica, Damascus, Alba, Centifolia,… Zulke namen doen ons denken aan een roemrijke verleden van Perzen, Kruisvvarders, Romeinen en de mysterieuze Middeleeuwen. Dit zijn historische rozen die uit vergeten eeuwen stammen. Rijke geuren en schitterende bloemen zijn kenmerkend voor deze heerlijk nochalante struikrozen.
Moderne trosrozen. Wilt u schitterende bloemen, moderne kleuren en een welderige bloei, dan zal de moderne trosroos u niet teleurstellen. Tot deze groep behoren de hybride theerozen, veelbloemige floribunda’s en allerlei miniatuur- en patiorozen (ideaal  voor kleine tuinen of potten).
Klimrozen en ramblerrozen kunnen eindeloos worden gecombinnerd. Samen met een bijpassende clematis zorgen ze tijdens de zomermaanden voor een opvallende bloeiende kleurenpracht. Uit een ver verleden stammen de geliefde ‘Climbing Cécile Brunner’, ‘Gloirede de Dijon’ en ‘Zéphirine Drouhin’. Tot de modernste soorten behoren ‘Compassion’, ‘Danse du Feu’ een ‘Schoolgirl’.

Struiken
In juni bloeien achtereenvolgens een aantal struiken waarvan er vele, zoals de boerenjasmijn, sering en lavendel, een heerlijke geur verspreiden. Klimplanten blijven hun bijdrage leveren en in de vroege zomer is er geen gebrek aan kleurrijke clematissen, ter solanums, exotische passiebloemen en zoetgeurende kamperfoelie. Vergeet ook niet de groenblijvende klimop  met zijn ook vele bladvariaties. Vaste planten met een zilvergroen blad vormen een mooi achtergrond voor de papierwitte bloemen van de Cistus, die weer mooi afsteken tegen de blauw van een Ceanothus. Op warme zomzerdagen heeft zo’n combinatie een verfrissend effect.

Zaaien
Zaai al voor het volgende jaar.  Rond juni moet de grond warm genoeg zijn om vaste planten en winterharde tweejarigen te zaaien die niet in mei zijn gezaaid. Zaai in rijen, bedek het zaad met een dunne laag grond en sproei. Binnen enkele weken moeten de zaailingen groot genoeg zijn om ze uit te dunnen en niet uit te zetten. Winterharde tweejarigen kunt u in de volle grond zaaien.

Opentuinen
Laat u in deze lange zomerdagen eens verleiden tot een bezoek aan één van de vele tuinen die nu voor het publiek zijn opengesteld. Tegen een kleine vergoeding, die vaak naar een goed doel gaat, kunt u in de zomermaanden vele tuinen bezoeken. Het is een goed gelegenheid om ideeën op te doen, nieuwe planten te ontdekken of om gewoon een beetje te rusten en van de andere tuinen te genieten.