Tuintips voor maart

Tuintips voor maart

De lente begint deze maand maart. Pas geplante bomen en struiken hebben een nog een laag messtof nodig om verder en beter te kunnen wortelen. Heggen die in de herfst zijn geplant, moeten  nagekeken worden. Stamp losse aarde aan en hark er losjes wat bloed- of beendermeel in om de groei te bevorderen. In de moestuin heeft u nog even de tijd om de grond voor te bereiden voordat in april de planten de grond in gaan.

Lentebloemen
Nu zijn er ook lentebloemetjes die uw gazon kunnen overdekken. Eerst verschijnen Akonieten, vervolgens wilde Narcissen, Bosanemonen, dan Dotterbloemen, Sleutelbloemen en later nog een sluier van wilde Hyancinthen. Geniet ervan. Borders zien er in deze tijd van het jaar nog wat leeg uit omdat de winterharde zomerbloeiers nog niet opschieten. Het is daarom belangrijk dat u vroegbloeiende planten tussen de bolgewassen plant. Veel van deze voorjaarsbloeiers zoals Bolprimula en Primula ”Dawn Ansell” hebben een mooi blad dat verder mooi blijft.

Vaste Planten
Het is tijd om uw vaste planten in het voorjaar te scheuren. Trek de plant met een vork uit de grond en schud de aarde ervan af. Verdeel het in stukken, gooi als nodig de oude, verhoute , kern weg en behoud de buitenste delen. Plant deze weer in verse copost.

Lentestruiken
Grote struiken of kleine bomen zoals de Magnolia stellata, Forsythia, Virbernum burkwoodii en Camellia zijn nu schitterend. De groenblijvende Mahonia ”media charity” geurt verrukkelijk, terwijl de spectaculaire Berberis darwinii met zijn oranje bloempjes de aandacht trekken.

Rozelaars
Ook tijd om uw rozelaars te snoeien. Snoei uw hybride theerozen tot 30 cm boven de grond terug en verwijder zieke of aangetaste takken.Voor uw struikrozen: verwijder eerst de zwakke en aangetaste takken. Knip dan een derde van de andere scheuten af. Voor uw klimrozen: snoei al de zijtakken af en bind de sterke nieuwe scheuten op.