< Terug

Tips voor uw potplanten en uw bloembakken tijdens de zomerhitte

Welk zijn de belangrijke tips voor uw potplanten en bloembakken tijdens de zomerhitte ...

 

Welk zijn de belangrijke tips voor uw potplanten en bloembakken tijdens de zomerhitte

 

Water geven aan uw potplanten.

Potplanten verdampen op snikhete dagen meer dan ze lief is. Vooral als de wortels nauw behuisd zijn en de kluit helemaal doorworteld is. Regelmatig water geven, onder de bladeren en vooral niet op de bloemen, om de bloemen niet te smetten, zal absoluut nodig zijn. Als je veel potplanten hebt, is dat een hele karwei. Ideaal is water geven vroeg op de dag of beter nog bij valavond. Is het echt heet, maak dan de omgeving van de planten een keertje doornat, de terrastegels en zelfs de muren. Op die wijze zorg je voor een vochtige atmosfeer, een echte verademing voor je kamerplanten. Planten met gladde bladeren mag je ’s avonds ook besproeien, behalve als ze bloemen dragen. Wanneer je vaak water geeft, zullen de voedingstoffen uitgeloogd worden. Die kun je op verschillende manieren aanvullen. De interessantste meststof voor kuipplanten zijn meststoffen in een ‘manteltje’ Die meststoffen, vaak in een trosje bij elkaar gelijmd geven de plant niets meer of niets minder dan wat hij vraagt. Vaak is een gekorreld brokje voldoende voor het hele seizoen. Maar ook andere oplosmest geeft goede resultaten. Het spreekt vanzelf dat klein behuisde planten als potplanten meer voeding nodig hebben dan planten in volle grond.

Verleng de bloei van uw bloembakken.

Petunia's en andere bloembakplantjes bloeien nog volop. Toch begint de aarde in de bloembakken en potten uitgeput te geraken. Daarom zul je moeten bijmesten. Dat kan op verschillende manieren. Onder andere door een ommantelde meststof toe te voegen. Een speciaal waslaagje zorgt er bij deze meststof voor dat de planten uit de korrels slechts halen wat ze nodig hebben. Ook kun je vloeimest toedienen. Geef ze tot eind augustus elke veertien dagen vloeimest aan de gewone concentratie. Daarbij moet je op het NPK-getal letten. Dat geeft de verhouding aan tussen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Stikstof doet de planten groeien. Dat gaat in principe ten koste van de bloei. Kalium maakt ze stevig en hardt ze af. Vooral houtige gewassen, struiken en bomen zijn daarmee gebaat. De twijgen rijpen af en gaan gesterkt de winter in. Fosfor bevordert de bloei. Voor pot-, kuip-, en perkplantjes kies je dus best vloeibare plantenvoeding met een hoog fosforgehalte. Het tweede getal, het P-getal moet dan het hoogste zijn: bijvoorbeeld 10-15-10. Maar het beste middel om de bloei te verlengen is de verwelkte bloemen en de vruchtbeginsels te verwijderen. Zo moedig je de plant aan voortdurend nieuwe bloemknoppen te vormen.

Ivo Pauwels

Auteur: 
Ivo Pauwels
Description auteur: 

''Auteur en tuinman Ivo Pauwels schreef ca. 65  boeken, werkt voor verschillende tijdschriften in binnen- en buitenland, beantwoordt tuinvragen in het Radio2-programma De Madammen en is hoofdredacteur van het VTM programma Groene Vingers."


< Terug