Twee aanbevelingen voor Rozelaars en gelukkige tuiniers

Twee aanbevelingen voor Rozelaars en gelukkige tuiniers

Gebruik zeep om de bladluizen uit te schakelen en geef veel water aan uw rozelaars

Bladluizen vervelen ons in het voorjaar. Deze zachte winter heeft deze beestjes gespaard. Om deze te verwijderen hoef je geen chemische plantenverzorging te gebruiken. Enkele bladluizen vormen geen bedreiging voor een rozelaar. U kunt ze gemakkelijk verwijderen met volgend preparaat: Een soeplepel zeep van Marseille in één liter water. Hou de sproeier klaar en telkens je dat groen monstertje ziet… Pschiiit ! Deze methode heeft twee voordelen: je verwijdert de bladluis en verdunt de honingdauw dat op de bladeren kleeft. Deze vettige structuur is gevaarlijker dan het insect, want het stof kleeft eraan en vermijd zonlicht door te laten dringen op de bladeren waardoor je geen fotosynthese meer krijgt. Indien u veel bladluizen heeft, kan het zijn dat u een mierennest dichtbij zult vinden.

Het is ook het moment om in te grijpen indien u wil dat uw rozelaars in goede gezondheid zullen zijn en weelderig zullen bloeien. Strooi rond de voet van uw rozelaar een paar handgrepen van organisch mest van hoog kaliumgehalte (spécial rosiers). In deze zonnige en droge periode mag u vooral niet vergeten water te geven. U moet 10 liter water aan de voet per rozelaar gieten, en dit eenmaal per week (zelfs als het regent). Deze regel geldt van nu tot half september voor jonge rozelaars (jonger dan 2 jaar) en bij droogte voor uw oudere rozelaars. Niets is erger dan droogte voor een rozelaar. Waterstress leidt tot gele bladeren, een kortere bloei, belemmerde planten en gevoeliger voor ziektes. Als een aanbeveling zou gelden voor sterke en gezonde rozelaars, dan zou het zijn een vochtige onderlaag te behouden. Probeer het, u zult verstelt staan van het resultaat.

N.B: Te vaak zien we nog steeds de onomkeerbare schade veroorzaakt door een mulch gemaakt van pijnboomschors aan de voeten van rozen. Vermijd dit type mulch als u uw rozen lang goed wilt houden.

Aanbevelingen gegeven door Filroses