Vakantie in eigen pot !

Vakantie in eigen pot !

Potten en bakken brengen nu volop kleur en smaak op je balkon. Zonde om het achter te laten voor vakantie. Met volgende tips vind je je plantenparadijs bij thuiskomst in perfecte staat terug.

Knip (uitgebloeide) bloemen af
Planten verliezen veel groeikracht aan het vormen van zaden. Knip dus alle uitgebloeide en bijna uitgebloeide bloemen weg van Petunia, Surfinia, Felicia en andere heuse bak- en balkonbloemen. De planten reageren door het aanmaken van nieuwe bloemknoppen, eventueel zelfs op bijkomende zijtakjes.

Kies voor nieuwe bladgroenten
Veel kans dan bij je thuiskomst sla, radijs, rucola en ander plukgroen hun beste tijd achter de rug hebben. Plant of zaai dus nog voor je vertrek een nieuwe portie. Giet of nevel nog elke dag voor je vertrekt en ze staan er gezond en wel bij na je verlof.

Mest mag
Geef kort voor vertrek alle planten passende voeding. Gebruik liefst een meststof die haar voedingsstoffen geprogrammeerd of op langere tijd vrijgeeft. Ze levert namelijk geen gevaar op wortelverbranding.

Waterreserve
Geen buur, vriend of kennis die af en toe (twee keer in een week) kan langskomen om je planten water te geven? Investeer dan in een watergeefsysteem. Ze bestaan in alle mogelijke prijsklassen. Het meest eenvoudig, maar esthetisch niet het meest mooie is een ‘mondstuk’ dat zich op kunststofflessen laat draaien en -op zijn kop in een bijpassen ‘grondstukje’ wordt geplaats, water naar de plantenwortels laat druppelen. Minder opvallend en zo goed als het jaarrond te gebruiken zijn druppelsystemen of vernevelaars die op de waterleiding worden aangesloten en waarbij een (eenvoudige of meer gesofisticeerde) timer zorgt voor passend water geven.

Grond bedekt houden
Laat geen plekje grond onbedekt in je pot of bak. Het laat ruimte aan onkruid en verdampt vocht waar je groenten, bloemen en bessen grote nood aan hebben. Op een terras of balkon kies je voor een esthetisch mooi mulchmateriaal: fijn dennenschors, cacaodoppen of vlasschilfertjes.