Voeder uw moestuin met compost

Voeder uw moestuin met compost

Vooral in de nazomer zijn moestuinen schitterend mooi. Vele tuiniers slagen erin van hun moestuin een ware lusttuin te maken, een prachtige met een fraaie structuur en zelfs bloemen in overvloed.

Ook groenten kunnen erg mooi zijn. De frivole krulandijvie koketteert nu met de monumentale savooiekool. Stevige komkommers en blozende tomaten hangen naast de meest gewichtige pompoenen. Mensen met een moestuin proberen ook vaak minder voor de hand liggende en ‘ouderwetse groenten’ te telen: snijbiet of warmoes, kardoen, artisjok, koolraap en Chinese kool.

De drijfveer is meestal gezonde en radijsverse groenten van eigen kweek te telen, onbespoten en niet te zeer door meststoffen aangejaagd. Mensen die al jaren een moestuin hebben, waarderen ook de groenten in de winkel. Ze weten dat er veel mis kan lopen. Een moestuin bevat steeds een composthoop.

Onkruid dat nog niet in zaad geschoten is, delen van groenten en fruit, licht snoeihout en plantaardige keukenafval komt erop terecht en wordt er door triljoenen compostorganismen omgezet in compost, het zwarte goud voor de tuin dat de bodem verbetert, luchtig en levend houdt.

Het is goed voor de bodem de plekken die leegkomen nadat de groenten worden geoogst stelselmatig met een laag van 3 cm zwarte, goed verteerde compost te bedekken.

Ivo Pauwels