Het zaaien van een gazon

Het zaaien van een gazon

Voor het inzaaien van een nieuw gazon zijn de maanden april/mei en augustus/september vooral geschikt. Een grastapijt dat duurzaam is, kan alleen bij de allerbeste grondvoorbereiding en de juiste keuze van het zaadgoed zoals een voortdurende verzorging bereikt worden. Alvorens het eigenlijke werk begint, is een grondonderzoek gewenst. Leemhoudende zandgrond is voor gras de meest ideale grond.

Het land wordt van onkruid ontdaan en met een spade diep gespit. Schadelijke bodeminsekten, stenen, andere harde voorwerpen en wortels van meerjarig onkruid worden eerst zo zorgvuldig mogelijk verwijderd. Bij het spitten heeft men de mogelijkheid om het zand- of leembestanddeel aan een ideale toestand aan te passen.

Nu wordt het oppervlak gerold of vastgelopen, best vanuit twee verschillende richtingen. Kuiltjes worden gevuld. Te zware rollers zijn niet altijd geshikt. Voor kleine oppervlakken zijn twee rechthoekige plankjes voldoende. Deze bindt men onder de schoenen. Ten slotten worden oneffenheden met een hark bijgewerkt. Dan laat men het voorbereide oppervlak minstens 14 dagen rusten om kiemend onkruid nog te kunnen verwijderen. Bij droogte moet men water geven.

Op de dag voor het zaaien moet men goed water geven. Om te zaaien kiest men windstille en droge dag. Het is ook in ieder geval nodig om graszaad voor het zaaien nogmaals grondig te mengen. Het zaaien kan men met de hand of met een strooiwagen doen. Voor het zaaien met de hand is het aan te bevelen om het oppervlak in 2 m brede stroken te verdelen en deze vanuit twee verschillende richtingen in te zaaien. Daarna wordt er gerold of vastgelopen en met een fijne sproeikop water gesproeid. Het oppervlak totdat het zaad ontkiemt, ook het fijne onderste gras, mag men gedurende ongeveer 2 weken (dagelijks 2-3 maal) met een fijne sproeier water geven. Wanneer het gras 2-3 cm hoog is, moet voorzichtig gerold worden. Geleidelijk zullen de halmen zich weer oprichten. Bij 6-7 cm hoogte wordt voor het eerst gemaaid.

Welk is het juiste grasmengsel ?
Grasmengsels bestaan in de meeste gevallen uit 3-4 verschillende soorten grassen, waartoe zwakgroeiende ondergrassen en sterker groeiende bovengrassen behoren. Of men nu een gewoon standaardmengsel koopt of een speciaal mengsel, dat rekening houdt met standplaats, doel, belasting, verzorging, ..enz, altijd dient men op te letten op de samenstelling en het procentgewijze deel van de diverse grassoorten. Hier volgt de belangrijkste grassoorten:Gewoon struisgras, Veldbeemgras, Engelse raaigras, Kamgras. Kant- en klare graszaadmengsels worden al naar gelang de gewenste toepassing door diverse firma’s aangeboden zoals: siergazon mengsel, speelgazon mengsel of sportveldmengsel.