Zaaitips voor de moestuin

Zaaitips voor de moestuin

De meeste bloemen voor terras en balkon koop je klaar om te planten. Bij groenten lukt dat niet. Ze willen als zaadje in de grond gestopt worden en ineens doorgroeien tot aan de oogst. Deze zaaitips zorgen dat je volop ‘tuinsucces’ hebt.
Afstand houden
Zaai groenten steeds op de aangegeven afstand. Vind je zaaien van fijne zaadjes moeilijk, meng ze dan met droog wit zand of schelpengruis en zaai zo. Zaailint en zaadmatjes maken ‘dun zaaien’ kinderspel. De zaden zitten vastgekleefd tussen twee laagjes composteerbaar papier. Bij pillenzaden of zogeheten gepileerde zitten de zaden ‘ingepakt’ in bolletjes gips, al dan niet met een portie langwerkende meststof als extra verwennerij.
Met drie bij elkaar
Zaden van rode biet en snijbiet hangen in clustertjes aan elkaar. Elk ‘zaadje’ dat je in de grond legt, zorgt daardoor voor drie, soms wel vijf plantjes. Leg ze dus zeker op 5 cm uit elkaar. Eens de plantjes enkele blaadjes hebben, pluk je de minst mooie exemplaren uit het rijtje.
Bij komkommer, pompoen en courgette zijn niet alle zaailingen even sterk. Zaai ze daarom steeds in groepjes van drie. Van zodra ze hun eerste twee echte bladeren hebben, elimineer je de twee zwakste exemplaren en laat je alleen de sterkste plant doorgroeien.
Bladplanten liever dicht bijeen
Snijsla, slamix, rucola, mizuna, spinazie en andere snelle bladgroenten zaai je dicht tegen elkaar. De jonge plantjes drukken elkaar daardoor omhoog waardoor je ze gemakkelijker kunt plukken of knippen en zelden zijn de blaadjes vuil met aarde.
Nat maar snel
Laat zaden van erwten en bonen, maar ook van rode biet en suikermaïs een nachtje weken. Ze kiemen dan eens zo snel. Leg ze ‘s avonds in een kommetje lauwwarm water. Spoel ’s morgens af, laat uitdruipen en stop ze in de grond. Dek af met enkele centimeters lichtvochtige aarde.
Peterselie x zand
Geef peterselie een kiemspurt, zodat je geen drie weken op kiemplantjes moet wachten. Meng de zaden met vochtig zand en laat zo een week lang, huiskamerwarm in een potje staan. Van zodra je ziet dat de zaadjes kiemen, strooi je het zand in een centimeter diep geultje en dek je af met een laagje potgrond. Giet licht aan.
Niet zaaien, kopen !
Tomaat, paprika, spitskool, palmkool en alle andere groenten waar je slechts een of enkele exemplaren van plant, zaai je beter niet. Het pakje zaden kost vaak meer dan enkele plantjes, bovendien wil je dan teveel plantjes te dicht bij elkaar zetten. Iets dat zich wreekt in kwaliteit en gezondheid van de groente.
Vochtig, maar niet nat
Zaden hebben vocht nodig om te kiemen. Nevel of broes dus wat water over de zaadjes. Giete doe je beter niet. Kleine zaadjes drijven dan naar elkaar toe en zullen vaak dubbelop liggen en elkaar verdringen. Ook gebeurt het dat de aarde dan een korstje vormt waar de jonge kiemplantjes maar moeilijk doorkomen.
Belooft het een erg zonnige, droge dag te worden. Leg dan een natte doek over nog niet gekiemde zaadjes.